Saturday, December 06, 2008

GSM-UPM DAN UKM-GSB,TAHNIAH!

INTERNATIONAL BUSINESS POSTGRADUATE COLLOQUIUM, 2ND DECEMBER 2008 AND LAUNCHING OF MALAYSIA’S TOP BUSINESS SCHOOL

ALHAMDULILLAH...
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana penat jerih kami selama 2 minggu telah pun berakhir dengan jayanya. Aku juga turut menumpang rasa bangga dan gembira bila tempat aku mencari rezeki diiktiraf sebagai top business school bersama dengan UKM. Walaupun sebenarnya terlalu banyak kesulitan dan duka yang dilalui, namun pahit berubah menjadi manis tatkala melihat semuanya beroperasi dengan baik.
Pertama kali menguruskan acara begitu mencabar. Masing-masing tiada atau kurang berpengalaman. Dimarah, diherdik atau dipersalahkan semuanya menjadi agenda harian. Inilah yang dikatakan belajar dari pengalaman. Aku sendiri pun agak sangsi bila ditugaskan menjaga rombongan dan kebajikan peserta dari Indonesia seramai 33 orang. Namun begitu, aku sangat bertuah kerana mereka sangat memahami dan memberikan kerjasama dengan baik sekali. Paling bertuah kerana aku berpeluang menghabiskan masa bersama seorang naib canselor yang sangat ‘humble’ yang kami panggil Pak Tony. Beliau tidak kisah berjalan kaki,menaiki bas mengikuti acara. Aku juga tak menyangka yang aku akan berasa sedih bila mereka berangkat pulang.
Buat teman-teman sekalian, terima kasih tidak terhingga atas kerjasama yang dicurahkan demi menjayakan acara yang julung-julung kalinya. Semoga penat lelah kita terbayar suatu hari kelak.
Buat rombongan dari STEKPI,Perbanas ABFI Institute,USNI,UI,STIAMI dan LP3I-terima kasih atas kerjasama kalian. Semoga Allah merahmati kita semua dan moga ketemu lagi di lain masa.
Salam kasih semuanya...

Saturday, November 29, 2008

Good Morning Love

ASSALAMMUALAIKUM

Sekian lama aku tidak menghabiskan hujung mingguku di luar. Pelawaan temanku aku terima dengan senang hati. Maklumlah dah lama aku tak jumpa ‘adik’ aku ni. Walaupun setiap kali keluar mesti orang ingat dia kakak aku yang adik.Heheh... jangan marah aa Lin.

Mula-mula masing-masing tak tahu nak pergi mana sebab boleh dikatakan kitorang ni spontaneous,x plan apa-apa pun. Lastly, both of us decided to watch movie. Erm...the problem is what kind of movie that we are going to watch? Dalam kepala otak aku memang tak ada yang lain selain Madagascar 2. Tapi kawan aku dah tengok,so we just simply choose this title yang agak ‘taboo’ kat telinga aku:

SELAMAT PAGI CINTA


Mula-mula tu macam...erk...cerita ni ke? Tapi dah cerita lain pun start lambat,belasah je la. Nasib baikla si Amani tu comel. Tapi cerita tu buat aku sedih jugak. Maybe because of my situation right now so i’m being a little ‘jiwang karat’. Namun part paling tak hengat buat aku ketawa masa Amani tersalah buka pintu kereta. Dia ingatkan tu kereta Que Haidar. Rupanya mamat tu bawa vespa jek. Kesiannn...Part Amani kekok nak naik vespa pun lawak giler. Adoi! Kira okeyla cerita tu walaupun tak puas hati sikit ending cerita kisah Fazura dan Pierre. Air mata aku nak gugur jugak tapi tahan. Malu kat orang. Hahaha !

Habis cerita singgah kat Secret Recipe. Bertukar-tukar cerita. Apa lagi cerita cintaku la. Lama jugak melepak sampai nak dekat pukul 7. Dah lama tak bersua muka kan. Dia pun dah ada couple dan reveal from her story she is so happy with that guy. Okeyla tu. Me? Hurm.. kalau ada,adalah. Kalau takde,nak buat macam mana. Itu kan kerja Tuhan. Even people keep on blaming and accusing me but I know one fine day my life will change somehow. I’ll find one.

Sempat juga aku ‘grab’ satu novel yang memang dah lama aku nak. Tunas-hlovate. Dah lama tak layan novel ek. Belasah aje.

Monday, November 03, 2008

Koleksi Brooch Cik Pah

KC008: RM 14
KC007(2): RM16
KC007(1): RM16
KC006(2): RM16
KC006(1): RM16
KC005(2): RM20
KC005(1): RM20
KC004(2): RM20
KC004(1): RM20
KC003(2): RM20
K003(1): RM20
K002(2): RM18
K002(1): RM18
K001(2): RM18
K001(1): RM18

MEH PILIH BROOCH LAWA2 NI.ALAH MEMBELI MENANG MEMAKAI.PRODUK BATU KRISTAL YANG DIDATANGKAN KHAS DARI KOREA DAN TAIWAN.

KOS PENGHANTARAN

POS EKSPRES- RM 3
POS LAJU- RM 6 (SEMENANJUNG)

Sesiapa yang berminat boleh YM saya di ct_munawirah82@yahoo.com atau email saya di nashrinarlina@gmail.com.Boleh juga tinggalkan pesan di ruangan shoutbox atau komen.Sedia berkhidmat.Heheh.

Saturday, November 01, 2008

Handmade Card



Hasil seni yang aku adaptasi daripada salah satu website yang kawan aku jumpa.Stitching card.Sesuai untuk dihadiahkan buat yang tersayang, sebagai hiasan dan juga sebagai hantaran kan?Kos pun murah.Yang diperlukan hanya benang,jarum,manik dan kad.Juga sedikit kerajinan dan masa lapang.Dah siap!

Pada mereka yang telah aku janjikan nak bagi tu,tunggu ek.Akan sampai jugak walaupun lambat.Heheh.

Wednesday, October 29, 2008

Work till death

Assalamualaikum...Uhuk!Amboi,dah banyak sawang kat sini.Dah lama tak 'cuci'.Hidup aku kali ni rasa berlalu begitu pantas.Kenapa?Sebab terlalu banyak urusan yang perlu diselesaikan dalam satu-satu masa.Mungkin bagi orang lain job aku ni nampak mudah agaknya.Tapi bagi aku yang baru ni,sangatla membebankan dan mencabar seluruh kudrat aku.Mana taknya,balik je rumah yang aku ingat...tilam aku.Tanggungjawab aku sekarang makin berat.Mjurlah aku ni belum kahwin,kalau tak tak tau apa akan jadi dengan rumahtangga aku ek.Hahahha.

Mungkin ini terbaik untuk aku kot sebab bila dah sibuk,aku tak adalah terlalu diladeni perasaan yang bukan-bukan.Walaupun kadang-kadang singgah tapi aku dah boleh mengawal.Apa pun aku harap hidup aku ni akan terus diwarnai warna-warna keriangan dan kalau disimbah warna kepahitan sekalipun aku mampu mengatasinya dengan baik.

Buat teman-teman aku yang dah lama aku x contact,sejuta kemaafan aku pohon.Mungkin lepas dah reda sedikit segalanya, aku akan kembali.

Adios.

Monday, September 22, 2008

MENU MASA CUTI

SAMBAL GORENG BILIS CAMPUR KENTANG


SAMOSA



UDANG GORENG KARI


KERABU MANGGA 'BILA TERASA RINDU'






Wednesday, September 17, 2008

I've been Tagged!

I have been tagged by these 2 special girls, Ila (my beloved and naughty pet sist) and Razzian (my beloved long lost friend...redha ke yan kalau kn madu?aku redha ins allah...:P).

Tapi aku x tahu nak tag sape2 dah.Hehehe.Cuma aku harap Ila bahagia dan Yan tabah menghadapi hidup kat Pontian.Korang 2 orang memang wanita berhati waja.Aku tabik spring ah.

Sayang korang dunia akhirat.

Saturday, September 13, 2008

Changes

Ketawa sendiri aku bila membaca semula rangka novel dan novel yang aku dah tulis separuh jalan. Dah lama aku tinggalkan ‘Tak Termiliki’ buah hati aku ni. Rasa rindu nak sambung tapi setiap kali itulah aku akan dihambat kesibukan atau kebuntuan mahupun kemalasan (yang hujung ni selalu buat aku tewas).
Bukan aku tidak ingat akan impianku dan cita-cita aku. Tapi bagi diri ini ada sesuatu yang lebih memerlukan tumpuan aku menyebabkan aku terpaksa meninggalkan seketika ‘kekasihku’ ini. Aku ada satu misi yang perlukan masa untuk dilaksanakan. Istiqamah yang aku sukar untuk capai. Siapa tahu aku akan jadi seseorang yang lebih baik dan berguna berbanding semalam atau kelmarin.
Baru-baru ini teman sekolahku yang sudah lama aku tidak ketemu menghantar sms bertanya khabar. Awalnya aku agak terkejut. Dia sudah jauh berubah. Memikirkan yang hubungan kami dulu mungkin tak seperti teman-temanku yang lain membuatkan aku rasa lucu. Tak sangka dia boleh jadi semesra ini sedangkan dulu dingin amat. Ya, manusia boleh berubah.
Oleh itu NASHRIN, berubah dan berhijrahlah kamu demi kebaikan dunia dan akhirat....

Aku Memasak?







Ehem...hari ini kita akan belajar cara-cara memasak sambal sotong. Hahahah!! Bukan korang, aku yang sebenarnya baru nak mencuba. Dulu masa cuti semester bukan aku tak pernah dipertanggungjawabkan memasak untuk tengah hari. Cuma sekarang ni dah lama sangat aku tak masuk dapur. Banyak yang dah lupa. Bila dah kerja ni lagilah masanya tak menentu. Di pejabat memang tiada masa senggang langsung tapi sempat jugak aku curi-curi YM. Kadang-kadang weekend pun kena bekerja ataupun kena balik lambat pada hari-hari biasa.




Okaylah. Kita mula.




a) Panaskan minyak masak dulu. Lepas tu bila dah panas, masukkan cili yang telah dikisar. Aku suka cili banyak tapi sebab bulan puasa takut sakit perut cilinya dkurangkan sikit.




b) Lebih kurang 3 minit lepas tu, masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat-bulat. Mak aku selalu bebel cara aku potong bawanglah.”kalau nak masak ni potong bulat”. Tapi aku kata sama je masuk dalam kuali bercerai jugak dia. Ekekek.Dalam hati je la aku jawab pun. Sah anak degil.




c) Kemudian mak aku curahkan air asam jawa kat sambal yang aku tengah kacau tu. Masukkan asam keping pun tak salah kan? Masukkan garam dan gula secukup rasa juga.




d) Bila dah naik minyak (bab nila aku ‘konpius’),baru masukkan sotong kegemaran aku tu. Kacau sikit-sikit.”Ini bukan masak lemak nak kacau-kacau”. Kena lagi.




e) Aku pun berdiri tegak sambil menggaulkan sotong tu supaya sebati dengan cili tu. Dalam hati tertanya bila yang dikata dah masak ni? Lama jugak ni tunggu hampir 15 minit. Tunggu cili masak betul dan sotong kecut. Betul ke teori aku?




f) Akhirnya sambal sotong kegemaran aku pun siap setelah aku memasaknya sambil dipantau ‘chef’ rumah aku. Siapa lagi kalau bukan mak aku. Kalau tak siapa nak jawab soalan aku “Mak ni dah ke belum?” ahahhaahh!!







Tuesday, September 02, 2008

Anehnya AKu

Betapa anehnya orang-orang yang meragukan adanya Allah, padahal sehari-hari ia melihat hasil ciptaanNya.

Betapa anehnya orang-orang yang mengetahui adanya kejadian yang pertama tapi mengingkari kejadian yang kemudian.

Betapa anehnya orang-orang yang mengingkari kehidupan sesudah mati, padahal ia setiap hari melihat orang yang tidur dan bangun.

Betapa anehnya orang yang beriman akan adanya syurga dan segala kenikmatan di dalamnya, akan tetapi ia berpoya-poya di alam tipu daya dan kemaksiatan.

Betapa anehnya orang yang menyombongkan diri dalam angkara murka, padahal ia tahu dirinya berasal dari setitik air mani yang jijik dan berakhir menjadi bangkai yang najis.

Dan bukanlah sesuatu yang aneh jika aku sendiri tergolong di dalam golongan mereka yang aneh.

(Tafsir Ayat Hukum Al-Quran-ms 41)

Friday, August 29, 2008

AKU WANITA-SITI NURHALIZA

wanita nash reverb.mp3 -

Aku wanita yang punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta telah membutakan mata
Membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwaku ini

CINTAKU INI ANUGERAH TERINDAH
DARI YANG MAHA KUASA
CINTAKU PADAMU TAK PERNAH BERUBAH
MESKIPUN KITA BERBEZA

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwaku ini

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati belahan jiwaku ini

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Thursday, August 21, 2008

Semalam...20 Ogos 2008

Semalam…
Entah kenapa ada satu perasaan sedih mengasak di dada.
Entah kenapa terasa saat kehilangan itu terasa semakin dekat.
Entah kenapa aku rasakan harapan hanya tinggal harapan.
Entah kenapa aku mengerti sudah tiba masanya aku lepaskan dia pergi dari hatiku.

Pedih…
Hanya Dia yang Maha Mengetahui
Hanya Dia yang memahami apa yang aku alami
Aku memohon agar diberi kesudahan yang terbaik
Walaupun…
Aku kehilangan dirinya
Mungkin itu terbaik buat diriku dan dirinya

Doaku
Dalam pekat malam
Aku memohon agar diberi keampunan akibat kekhilafanku
Dalam mengenal erti cinta
Dalam menidakkan hakikat
Dia bukan untukku

Hati terkunci rapat
Enggan menerima siapa jua
Kerana dia istimewa
Kekal abadi di lubuk hati

Tuhan…
Restui aku mencari cintaMu
Agar aku tidak tersasar dari jalanMu
Agar diri ini suci menghadapMu
Tatkala ajal datang menjemputku

nukilan rasa:nashrin arlina

Sunday, August 03, 2008

Pulau Kapas Kenangan Terindah







Akhirnya trip untuk ke Pulau Kapas berjalan dengan lancar. Alhamdulillah...pertama kali aku menjejakkan kaki ke pulau yang pada aku sangat indah. Bukti kekuasaan Ilahi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 7-8 jam dari Kuala Lumpur. Naik bas 2 tingkat tapi aku duduk bahagian bawah. Punyalah sejuk penghawa dingin sampai berlaga gigi aku. Tinggal tak keluar ‘asap’ je lagi bila bercakap. Pinjam sweater member pun x cukup nak menahan kesejukan yang melampau.

Kami berhenti di masjid untuk menunaikan solat subuh dahulu sebelum meneruskan perjalanan ke jeti. Setelah bersarapan, barulah kami bertolak ke Pulau Kapas menaiki bot laju yang memang sakan lajunya. Tapi seronok! Walaupun melambung-lambung. Risau gak aku yang ringan ni kot-kot tercampak dalam laut. Hahah!! 20 minit kemudian,rombongan kami pun tiba di pulau. Makcik Gemuk Beach Resort sedia menanti kehadiran kami. Tergelak aku masa mula-mula mendengar nama resort ni.

Setelah check in, masing-masing mengambil peluang merehatkan diri sebelum aktiviti snorkeling bermula pada pukul 3.30 petang. Snorkeling? Tak nak pergi boleh tak? Hati aku dah cuak semacam. Tap bila fikir-fikir balik rugi pulak datang jauh-jauh tak cuba. Ah,belasahlah. Dalam nak tak nak tu aku cuba jugak walaupun ntah apa-apa. Akulah peserta paling lawak hari tu. Panik habis sampai tak boleh nak balance kan badan sendiri. Dapatlah tengok sikit-sikit ikan-ikan berenang. Entah berapa banyak air masin yang aku telan. Urgh! Memang rasa tak puas hati je. Tapi yang paling penting, i have overcome my fear towards that.

Oklah.. kat sini aku nak share gambar-gambar masa aku kat sana.



Tuesday, July 22, 2008

Matahari-Agnes Monica

Agnes Monica - Matahariku

Tertutup sudah pintu
pintu hati ku
yang pernah dibuka waktu
hanya untuk mu
Kini kau pergi,dari hidup ku
ku harus relakan mu
walau aku tak mau.

[#:]
Berjuta warna pelangi,
didalam hati.
Sejenak luluh bergeming,
menjauh pergi.
Tak ada lagi,
cahaya suci,
semua nada beranjak,
aku terdiam sepi.

[Reff:]
Dengarlah matahari ku,
suara tangisan ku,
ku bersedih,
kar’na panah cinta menusuk jantung ku.
Ucapkan matahari ku,
puisi tentang hidup ku,t
entang ku,
yang tak mampu,menaklukkan waktu.

Oh [#]
[Interlude]

Dengarlah matahari ku,
suara tangisan ku,
ku bersedih,kar’na panah cinta menusuk jantung ku.
[Reff]
Tag:

Sunday, July 20, 2008

I have to let u go

Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa dicintai
Tak mengapa bagiku
Asal kau pun bahagia
Dalam hidupmu...dalam hidupmu

Telah lama ku pendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku
Mencintaimu pun bahagia untukku
Bahagia untukku

Ku ingin kau tahu
Diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu hingga hujung waktuku
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan izinkan aku memeluk dirimu
Kali ini saja
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini bahagia
Untuk sekejap saja

Saturday, July 19, 2008

New shirt



Hai guys!Aku memang kaku kalau orang yang snap pic aku.Argh!



Tangkap gambar sendiri..hahahah!! New outfit. Nasibla Cina tu bagi aku tkar size.Kalau idak cam balut nangka je rupa shirt aku nih.Pengajaran,walaupun baju tu size S tapi x semestinya badan aku muat.Hahahahahah!!!!Jangan perasan kecik!

Thursday, July 17, 2008

Semoga Bahagia Ein & Along

Haiza @ Along & Aizad, Sabtu 9 ogos 2008


Nurzairin & Shukri, 17 ogos 2008

My Old Days

Budak baru bangun tdo....sememehnya muka
Haip! Apa intai-intai?
Wahahaha!!Mau cari gaduh meh aa..
Kena tinggal.Hahhaha!!