Monday, December 12, 2011

Dialah di hati 1

Pondok menunggu bas Taman Megah. Berbumbungkan separuh atap dan langit. Sebahagiannya telah terkopak namun tiada apa-apa tindakan dari pihak berwajib. Ruang yang terhad hanya mampu memuatkan sepuluh orang dalam satu masa.Daif benar.
Hafeeza berdiri di sebalik tiang. Berpeluk tubuh. Matanya memerhati setiap kenderaan yang lalu-lalang di atas jalanraya di hadapannya. Seorang demi seorang menyusul. Kebanyakan yang menunggu adalah pelajar sepertinya juga. Yang berbeza adalah sekolah mereka. Ada 2 sekolah menengah di kawasan ini.
Semakin lama pondok menunggu ini semakin padat. Sebentar lagi harus bersaing pula untuk menaiki bas. Kalau tak berebut, alamat kena menunggu lagi. Pagi-pagi begini konsep survival of the fittest terpaksa diamalkan. Bilalah seksa ni nak habis,rungut Hafeeza dalam hati. Tahun ini dia berada dalam Tingkatan Empat. Tahun depan Tingkatan Lima. Tahun penentu. Masih ada kurang 2 tahun untuk melalui zaman persekolahan.
“Kenapa kau ni?” Azza, teman sekelasnya menegur. Hafeeza merenung temannya dengan pandangan keliru.
“Muka tu dah masam macam asam kecut. Pagi-pagi dah berkerut.  Tak elok tau. Orang kata nanti payah rezeki nak masuk.”
“Tak ada apalah. Cuma bosan tunggu bas macam ni hari-hari. Tak sabar nak habis sekolah!” balas Hafeeza.
“Hai, nak tak nak kita kena hadap la juga sampai tahun depan,Feeza. Kalau tak naik bas, kau nak naik apa pula? Takkan nak suruh abah kau hantarkan pulak? Mengamuk orang tua tu kang.” Giliran Azza pula membalas.
“Ish, aku pun tak nak la menyusahkan abah aku. Best kan kalau ada driver. Boleh bawak mana je kita suka. Kita arah je.Driver, saya nak ke sekolah. Petang nanti saya ada hockey training. Hantar dan ambil saya di sekolah ya.” Azza ketawa kecil mendengar luahan Hafeeza. Betul juga,fikirnya. Dia sendiri pun sebenarnya sudah bosan melalui rutin sebegini.
“Ye tak ye kan. Seronok betul kalau ada driver. Apa lagi belajarlah rajin-rajin. Dapat kelulusan cemerlang, kerja bagus, gaji besar boleh la kau ‘hire’ driver. Tak gitu?”
“Berangan bolehla Azza. Ujian baru ni pun markah cukup makan.  Boleh semua subjek sains aku dapat 7 je.Siapalah yang cakap Form Four ni honeymoon year. Aku rasa setengah mati nak mencerap ilmu ‘pure science’ ni.”
“Samalah dengan aku. Tak apa, kita ada banyak masa lagi nak catch up. Jangan putus asa. Lagi 2 minggu nak peperiksaan pertengahan ni. Kena buat yang terbaik. Pulun habis-habis!” ujar Azza dengan penuh semangat. Siap kepal penumbuk lagi.
“Amboi, teruja betul. Baguih dok ada. Semangat,semangat jugak. Bas dah sampai tu. Jom gerak, kang terlepas semangat ke mana, hati hangat yang dapat.” Hafeeza menarik tangan Azza sambil berlari-lari anak menuju ke arah bas yang telah pun berhenti di tepi jalan.
Semua pelajar telah mula memasuki perkarangan perhimpunan sewaktu Hafeeza dan Azza tiba di sekolah. Tak sempat nak letak beg dalam kelas. Bas yang mereka naiki mengalami kerosakan kecil sewaktu mereka hampir tiba ke destinasi. Terpaksalah mereka berjalan kaki. Mujurlah jarak antara tempat bas berhenti dan sekolah mereka tidaklah berapa jauh. Tapi berpeluh jugak kena menapak. Awal-awal dah rasa macam join kelas Pendidikan Jasmani walhal subjek tu pada waktu ketiga nanti. Mereka berdua terus memasuki barisan kelas. Dah lambat berdiri kat belakanglah jawabnya.  Perhimpunan pagi ini singkat sahaja. Tidak banyak pengumuman yang disampaikan para guru. Hafeeza menarik nafas lega. Tak larat rasanya nak berdiri tegak lama-lama. Sudahlah menunggu bas berdiri, dalam bas pun kena berdiri. Ditambah pula kena jalan kaki. Nak pitam rasanya akibat keletihan.
“Kenapa lambat?” satu suara menegur sebaik sahaja Hafeeza melabuhkan punggung di kerusi. Hafeeza mengangkat muka. Terjengul wajah Asri di hadapannya. Menantikan jawapan.
“Bas rosak pagi tadi. Kena jalan kaki.” Jawab Hafeeza malas. Kepenatan tadi mematikan mood.
“La,kenapa tak beritahu? Boleh aku tumpangkan tadi.” Balas Asri.
“Nak tumpangkan? Naik motor kau? Munasabahlah sikit Ayie. Takkan nak suruh aku dengan Azza naik pulak. Nak letak aku dalam bakul ke?” Asri atau nama panggilannya Ayie tergelak. Pasti dia sedang membayangkan keadaan yang digambarkan Hafeeza.
“Aku ajak kau je. Azza boleh jalan kaki. Kasi senaman sikit bagi mengurangkan berat badan.”
“Oo kau kalau pasal Feeza on je kan. Kurang asam keping betul! Hentak dengan kayu hoki baru tau.” Azza membaling kertas yang telah dikeronyok ke arah Asri yang masih belum habis tawanya.
“Ala gurau sikit pun tak boleh. Yela, sorry ye Cik Azza. Aku saja je nak menceriakan keadaan sebelum kelas Sejarah ni. Bagi warm up sikit sebelum aku terlelap.” Asri memberi alasan.
“Alamak, sejarah dulu ye pagi ni? Adoi,nampaknya sama-samalah kita terlelap Ayie oi. Stok gula-gula kau ada lagi tak? Minta sikit.” Azza mencelah. Sejarah? Hafeeza mengeluh. Aku ni dahla letih. Pagi-pagi lagi dah subjek membunuh keupayaan mata aku untuk terus buntang. Kepala ni pulak time-time ni nak berdenyut.
“Ada lagi. Nah,ambikla Hallz ni. Share dengan Feeza.” Asri menghulurkan gula-gula pudina ke tangan Azza. Azza menerima dengan ucapan terima kasih. Sebiji dihulurkan kepada Hafeeza. Hafeeza menyambut pemberian Azza. Kertas pembalut gula-gula dibuang serta-merta. Cepat-cepat dia memasukkan gula-gula ke dalam mulut.Kemudian kepalanya direbahkan atas meja. Asri dan Azza memandang dengan curiga. Kenapa pula dengan Feeza ni?
“Feeza, kau ok tak?” soal Azza. Tangannya memegang bahu Hafeeza.
“Ok…”jawab Hafeeza perlahan.”Nanti cikgu dah masuk kau beritahu ye. Aku penatlah jalan kaki tadi.”
“Minta perhatian semua. Pagi ni Cikgu Nafisa tak masuk kelas sebab ada hal penting. Cuma dia ada tinggalkan kerja untuk kita bentangkan pada hari esok. Rujuk buku teks mukasurat 21 dan 22. Setiap kumpulan pilih topic berdasarkan nombor kumpulan yang telah dipilih minggu lepas. Itu sahaja.” Selesai sahaja ketua kelas menyampaikan amanat, kelas bertukar menjadi riuh-rendah. Sama ada sedang bergembira sebab tiada guru atau merungut  dengan kerja yang diberikan.
Hafeeza mengangkat muka. Alhamdulillah, macam tau-tau je aku tak berapa sihat,bisik Hafeeza. Kepalanya makin kuat berdenyut. Dia melirik ke sebelah. Azza tiada di sisi. Oh, berjumpa dengan Shakir,ketua kelas. Barangkali nak tau lebih lanjut mengenai homework yang ditinggalkan Cikgu Nafisa.
“Feeza, are you okay? Kau nampak pucat.” Asri memandang wajahnya. Pucat?
“Mana ada kau ni Ayie merepeklah.” Hafeeza cuba menafikan walaupun sedang berada dalam kesakitan. Ya Allah,kuatkan semangat aku. Namun begitu tangannya sudah memicit dahi.
“No you are not okay. Nak pergi bilik sakit tak?”
“Tak apalah Ayie. Sakit kepala biasa je ni. Lama-lama nanti hilanglah. Aku nak ke tandas sekejap.” Asri ni selalu concern lebih. Sejak dari kecil  kenal dan berjiran memang Asri akan lebihkan dia dalam banyak hal. Sampai terbawa-bawa ke alam persekolahan. Kalau orang yang tak tahu mesti menyangka dia dan Asri ada hubungan istimewa. Yang dia tahu, dia memang rapat dengan Asri dan semasa kecil dia selalu menganggap Asri itu abang walaupun pada dasarnya mereka sebaya. Hubungan orang tua mereka juga sangat rapat. Maklumlah berjiranlah katakan.
Hafeeza mula melangkah namun tiba-tiba dia terasa pandangannya kabur. Dia cuba berpaut pada meja namun gagal mengimbangkan tubuhnya. Yang terlintas di fikiran tubuhnya ini akan terhempas ke lantai. Allah!
Hafeeza tidak ingat apa-apa lagi.
*sebenarnya masa tengah taip entry ni kepala penulis dia pun berdenyut-denyut.adoi.terus buat scene macam ni.hahahaha.migrain ke aku ni?

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini